2012. május 23., szerda

Megállapodott a Szent István Egyetem a Smaragdfa kutatásáról


A SUNWO Zrt. és a Szent István Egyetem (SZIE) megállapodást kötött a zöldenergia-termelés ékkövének tartott kínai császárfa (Paulownia) SMARAGDFA® védjegyet viselő fajhibridjének hazai adaptációjával illetve hasznosítási lehetőségeivel kapcsolatos kutatásokra. Az együttműködő felek a Fascination of Plants Day (Növények Napja) programsorozat keretében május 18-án facsemetéket ültettek a Genetika és Biotechnológiai Intézet kísérleti terén, Gödöllőn.

A SUNWO Zrt. vezérigazgatója, dr. Steier József és a SZIE tudományos rektorhelyettese, dr. Hornok László által aláírt megállapodás kiterjed a Smaragdfa mikroszaporítási lehetőségeinek feltérképezésére, valamint a szén-dioxid-megkötés mértékének illetve a növény által előállított zöldtömeg takarmányozási célra történő felhasználásának vizsgálatára. Az együttműködés mozgatórugója az volt, hogy az utóbbi években a környezet- illetve klímavédelem, ezen belül a különböző megújuló energiaforrások felkutatása egyre inkább középpontba helyezte egy olyan új növényfajta kifejlesztését, amely a felhasználási lehetőségeit tekintve egyszerre nyújthat megoldást ezen globális igényekre. 
Energetikai oldalról a Smaragdfa a nagy mennyiségű bioüzemanyag termelése (mind a bioetanol, mind az igen magas fűtőértékű tüzelőanyag előállítása) miatt jelentős, míg környezetvédelmi szempontból a magas fotoszintetizáló képességű zöld felületek hordoznak értéket. Egy négy éves Smaragdfa-erdő hatalmas leveleivel évente 100 t/ha szén-dioxidot képes megkötni és 75 tonna oxigént termel, ami naponta 205 ember oxigénszükségletét biztosítja. Emellett javítja a mikroklímát: enyhíti a hőmérsékleti ingadozásokat, javítja a levegő áramlását és páratartalmát. Továbbá nem elhanyagolható szempont, hogy kiváló minőségű alapanyag lévén a feldolgozóipar is szerteágazóan hasznosítani tudja (pl. bútor-, hangszer-, hordókészítésre valamint hajóépítésre). 

(www.edupress.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése