2012. május 21., hétfő

 Tiszaújváros Alpolgármesterével elültettük a város első Smaragdfáját !










 A Zöld Háló egyesület újabb Smaradfát ültetett Szigethalmon!









 Nyíregyházán a Krúdy Vigadó díszparkjába került a Smaragdfa!





 




Energiabiztonság: reményes smaragdfa – Kína is küszködik
2012-05-18 15:24 - Peredi Ágnes

Jelenleg olyan ütemben folyik erőforrásaink felélése, mintha nem egy, hanem másfél Földünk lenne. A megállapítás, belőle fakadó aggodalom és a megoldási lehetőségek felmutatása jellemezte az energetikusok, energetikai vállalkozók és feltalálók találkozóját Visegrádon. A képen: smaragdfalevél; akár több kilót is nyomhat.
Az egy híján huszadik főenergetikusi és innovációs szemináriumot az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület (ETE) esztergomi szervezete hozta tető alá. A háromnapos programot Oláh György Nobel-díjas professzor levélben üdvözölte, és azt írta: „A világ nagy energia-, üzemanyag-nehézségek előtt áll, és minden racionális megoldást, beleértve a mi methanol-gazdaságunkat is komolyan kell tekintetbe venni.”

A magyar energiastratégia 2030-ig szóló elképzeléseinek mottója: „Függetlenedés az energiafüggőségtől” A függetlenedés fő eszközei: az energiatakarékosság és energiahatékonyság növelése; megújuló energia a lehető legmagasabb arányban; biztonságos atomenergia és az erre épülő közlekedési elektrifikáció; kapcsolódás az európai energia-infrastruktúrához és a hazai szén- és lignitvagyon, valamint az anyagában nem hasznosítható háztartási hulladék környezetbarát felhasználása.

Megkezdődött a stratégiai keretrendszerbe illeszkedő cselekvési tervek kidolgozása is, amelyek tartalmazzák majd a megfogalmazott célok eléréséhez szükséges részletes intézkedéseket, ütemezésüket, a fejlesztések forrásigényét.

A fejlesztési elképzelések között szerepel, hogy a jelenlegi 30–35 százalékos hatásfokú gázerőműveket 50–55 százalékos hatásfokúak váltsák fel. Tetemes megtakarításokat remélnek az épületenergetikai korszerűsítésektől. Növelni kívánják a megújuló energiák bevonását, arányukat 20 százalékra növelnék, aminek egyik eszköze lehet a kétpólusú mezőgazdasági modell, az élelmiszer- és az energetikai célú növények váltakozó termesztése. A zöldáram mai háromszázalékos részarányát 15 százalékra kívánják emelni. Fontosnak tartják a paksi fejlesztéseket is, amelyek nélkül a jelenlegi mintegy 10 milliárd köbméter gázimportot 18 milliárdra kellene növelni.

Különleges előadást tartott Li Dong, a Kínai Tudományos Akadémia Kantoni Biomassza-intézetének kutatója. Jelenleg a kínai energiafelhasználás 68 százalékának szén a forrása, 19 százalék az olaj, 4,4 százalék a gáz, és 8,6 százalékot tesznek ki vízi, nukleáris, szél és egyéb megújuló energiaforrások. Úgy számolnak, hogy 2020-ra 450–610 millió tonna olajra lesz szükségük, de a hazai termelésük csak 180–200 millió tonna. A gázigény is látványosan megnő, miközben a hazai források ahhoz sem elegendőek. Ezért egyre nagyobb figyelmet fordítanak a biomassza-felhasználás lehetőségeire, s ehhez szinte minden anyagot és hulladékot hasznosítanak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése